неделя, 17 април 2011 г.

 Три начина за боядисване на Великденски яйца 
    

І начин
Известен на всички домакини. Сварените яйца се потапят в предварително разтворената по указания на пакетчетата начин боя и се държат поне 8-10 мин. Колкото повече се държат яйцата, толкова по-наситен става цвета. Ако искаме по-лек цвят, ги държим по-малко. След получаването на желания цвят, яйцата се вадят и се поставят да изсъхнат на попивателна хартия и след това се полират с памук напоен с олио. Може върху някои от тях да се залепят лепенки или ваденки по указания начин.




ІІ начин
Така правеше яйцата баба ми, а предполагам и не само моята. В боята, разтворена по указания начин, се добавят 1-2 с.л. олио. Когато яйцето се потопи, част от олиото полепва по него и не позволява на тези места боята да го боядиса. Така яйцата стават на петна. Могат последователно да се потапят в няколко цвята и тогава ефекта наистина е много добър и пъстър. Вадят се, подсушават се и се полират с олио.





ІІІ начин
Свареното и изстинало яйце се потапя в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина яйцето се рисува на ръка, с помощта на клечка за уши и различни бои разтворени на гъста каша. Боите трябва да са прахообразни, за да могат да се приготвят по този начин с много малко вода. Боята се разлива по желатина и се получават много ярки и красиви яйца. Ако имате добра фантазия и сръчна ръка, то резултата е гарантиран. Трябва малко повечко търпение и желание, но ще останете доволни. Имайте предвид, че яйцата изсъхват бавно.






Няма коментари:

Публикуване на коментар