понеделник, 18 април 2011 г.

Изчисляване на датата на Великден

Формулата за определяне на Великден в западната и източната църква е еднаква: Неделята след първото пролетно пълнолуние. Т.е. това е първата неделя след 21 март – църковното пролетно равноденствие. Това ограничение е въведено, за да няма два Великдена в период от една година, което е възможно при Пасхата. Така Великден е някоя от неделите между 22 март и 25 април вкл., като има 19 варианта през различните години.
Разликата е, че по отношение на Великден православните спазват идеализирания Юлиански календар, който междувременно е изостанал с 13 дни от коригираната му версия – Григориянския. Когато по старостилния календар стане 21 март, по светския вече е 3 април.
На двете дати луната има различно положение. (13) дена представляват приблизително половин месец и шансът да има пълнолуние в този период е около 50 %. Затова все пак в половината от случаите западният и източноправославният Великден съвпадат, а в останалите източноправославният е по-късно, обикновено повече от месец.
Същевременно времето между новолуние и пълнолуние също е половин месец. Така ортодоксалният Великден се отклонява от западния в същия ритъм като еврейската Пасха.
Една от причините „двустилните“ църкви (като българската) да не използват изцяло светския календар, е разбирането, че забраната християните да честват Великден заедно с евреите, се отнася и във времеви аспект, докато по грегорианския календар Великден според тях може да съвпадне с Пасха. С източния Великден това не може да се случи, тъй като той по-точно следва Пасха. Освен това в съответствие с историческия ход на събитията би трябвало Великден да е след Пасха. От друга страна, тъй като юлианското пролетно равноденствие изостава от реалното, понякога източният Великден се пада на второто пълнолуние след реалното настъпване на пролетта.
Спрямо Великден се определят и подвижните празници, докато при постоянните празници няма разминаване, тъй като за тях повечето православни църкви ползват подобен на Григорианския календар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар